Utasbiztosítás története

Az utasbiztosítás története – múlt és jelen

 

Az utasbiztosításokat a modern (könnyen, gyorsan, akár interneten megköthető) biztosításokhoz sorolhatjuk, amelyek az utóbbi 50 évben váltak különösen népszerűvé. Ugyanakkor az utasbiztosítások már több mint 150 éve léteznek, ha nem is a mai modern formában és minőségben. Az eltelt idő alatt ugyanis az utasbiztosítások is jelentősen megváltoztak, új típusú fedezetekkel bővültek, a hagyományos poggyászbiztosítás mellett védelmet nyújtanak a biztosított számára balesethez és betegséghez, vagy éppen útlemondáshoz kapcsolódó költségek megtérítésével. Ma már általánosnak tekinthetők a sporttevékenységhez kapcsolódó kiegészítők, a különböző felelősségbiztosítási fedezetek, de a modern utasbiztosítások védelmet nyújtanak a terrorcselekményekkel összefüggő káreseményekre, és megtérítik akár a speciális (pl. helikopteres) mentés költségeit is.

 

Az utasbiztosítások – a kezdetek

 

James G. BattersonAz első utasbiztosítási ügynökséget James Batterson alapította 1864-ben. Abban az időben az utasbiztosítás szinte kizárólag a felső- és a felső középosztály privilégiuma volt, hiszen kevesen engedhették meg maguknak az utazást. Az utazáshoz kapcsolódó kockázatok jelentősek voltak, hiszen például egy lopás több száz dolláros kárt jelenthetett az utazónak. Batterson utasbiztosítója fedezte a lopásból és egyéb váratlan eseményekből származó költségeket.

 

Magyarországon a történet 1905-ben kezdődött, amikor egy pécsi fakereskedő, Cserkúti Engel Miksa a luzerni pályaudvaron felfigyelt arra, hogy milyen könnyen lángra lobbanhat a peronon álló bőrönd egy gőzmozdony szikrájától. Utánajárt és megtudta, hogy a kárért a vasúttársaság csak jelképes kártérítést fizet. Ez adta az ötletet egy olyan biztosító társaság létrehozására, amely az utazók poggyászára és baleseti káraira vállal fedezetet. Így született meg 1907-ben Magyarországon az Európai Áru és Podgyászbiztosító Rt. Cserkúti még abban az évben leányvállalatot alapított Bécsben, Münchenben és Prágában.

Cserkúti Engel MiksaA társaságban később többségi tulajdont szerzett az Assicurazioni Generali biztosító, a részvények egy része pedig a Münchener Rückversicherung, a világ legnagyobb viszontbiztosítójának a kezébe került, és így néhány év alatt kialakult az Európai Utasbiztosító európai méretű hálózata.

 

A 20. században választható egészségbiztosítási fedezettel egészült ki az utasbiztosítás, megjelent a sztornó biztosítás (szállodai foglalások, repülőgépjáratok törlése) és egyéb, az utazáshoz kapcsolódó költségek fedezete is. Az immár lényegesen bővebb fedezeti kör számos üzletember és külföldi vakációra utazó számára tette észszerűvé az utasbiztosítások megkötését.

 

Az utasbiztosítás fejlődése

 

Az évek során az utasbiztosítási fedezet jelentősen bővült. A háborús és terrorista cselekményekre, amelyek egykor az utasbiztosítások szokásos kizárásai voltak, ma már számos biztosító nyújt fedezetet. Mostanra a poggyász elvesztésével, egy járat törlésével, vagy egyéb váratlan eseménnyel együtt járó költségek megtérítése teljesen természetes a legtöbb utazásbiztosítás esetén. Az utasbiztosítási bérlet az évente sokszor utazók körében vált népszerűvé, mivel lényegesen költséghatékonyabb annál, mintha utazásonként vásárolnánk meg a biztosítást. A modern utasbiztosító társaságok által kínált kiegészítő fedezetek száma ma már szinte végtelen, ami lehetőséget biztosít az utazók számára, hogy közel teljeskörű biztosítási védelmet vásárolhassanak egy-egy utazás alkalmával.

 

Utazásbiztosítás: ma és holnap

 

Az internet az utasbiztosítások történetében az egyik legdrámaibb változást idézte elő. Míg az utazóknak korábban ügynökökre volt szükségük a megfelelő kötvények kiválasztásához, ma már önállóan, online kalkulátorok használatával hasonlíthatják össze az egyes biztosítók utasbiztosítási termékeit, a fedezeteket és a díjakat, és szinte az utazás előtti utolsó pillanatban online ki is fizethetik a biztosítás díját. Ez komoly fellendülést hozott az utasbiztosítás területén. A transzparencia és ezáltal a verseny élénkülése csökkentette a biztosítási díjakat. Az utasbiztosítások ár-érték aránya folyamatosan javult, az egyre olcsóbb árazás egyre szélesebb körben tette logikus választássá és egyben elérhetővé azokat. A biztosítók versengése valószínűsíti, hogy az utasbiztosítások a következő években is tovább fejlődnek, egyrészt tovább egyszerűsödnek, másrészt még szélesebb körben nyújtanak fedezetet az utazók speciális igényeire. Az online technológia pedig biztosítja az egyszerű és gyors vásárlást, megfizethető biztonságot nyújtva az utazók számára.

 

Forrás: travelinsurance.com; Wikipédia; EUB


Utasbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze a webszervízzel rendelkező, így azonnali fedezetet nyújtó biztosítók utasbiztosítás ajánlatait, kösse meg az Önnek leginkább megfelelőt és utazzon gond nélkül.

pay-pass

Utasbiztosítás gyorsan,
4 egyszerű lépésben

Az utazás és az utazók alapadatainak megadása
Biztosítók ajánlatainak összehasonlítása
A megfelelő biztosítási ajánlat kiválasztása, a szerződés megkötéséhez szükséges további adatok megadása
Online díjfizetés és a biztosítási kötvény kiküldése e-mailben