Javaslatok motoros utazáshoz

Motoros utazáshoz is kössön mindig utasbiztosítást!

Akik motorral közlekednek, jól tudják, hogy egy különleges és izgalmas életstílusnak hódolnak. Aki pedig még nem ült motoron és nem húzott bukósisakot, annak előre szólunk, hogy egy teljesen magával ragadó életérzés vár rá, ha kipróbálja.

Ahány ember, annyi utazási szokás. Valaki repülővel, vonattal, busszal, autóval vagy kerékpárral vág neki egy útnak, míg mások motorra pattannak. Mi most az utóbbiaknak szeretnénk a segítségére lenni, hogy miként lehet felkészülni egy hosszabb motoros túrára úgy, hogy az valóban gondtalan és élvezhető legyen:

 

 1. Készítsük fel a motort: mielőtt bármilyen hosszabb útra indulunk, át kell vizsgálni a motorunkat. Legfontosabb teendőink: ellenőrizzük az olajszintet, ha szükséges pótoljuk. Vizsgáljuk meg a gumiabroncsok állapotát, próbáljuk ki a fékeket és ellenőrizzük az összes lámpát is. Figyeljünk az akkumulátor töltöttségi szintjére, hiszen ez hatással van az elektromos egységek működésére. Továbbá ellenőrizzük a motorlánc állapotát és ha szükséges, cseréljük azt is.

 

 1. Fordítsunk energiát a megfelelő ruházatunkra: minden esetben csak a megfelelő felszereléssel induljunk motoros túrára, hiszen a kényelmes és biztonságos ruházat életet menthet! Mielőtt elindulnánk, ellenőrizzük a bukósisak, a védőruha és a különböző protektorok állapotát. Készüljünk száraz és nedves, esős időre is.

 

 1. Ellenőrizzük a papírjainkat: indulás előtt mindenképp ellenőrizzük a következő okmányok meglétét és érvényességi (lejárati) dátumát: személyi igazolvány, jogosítvány, forgalmi engedély, kötelező biztosításról szóló igazolás, utazási biztosítás, útlevél (amennyiben szükséges).

 

 1. Ellenőrizzük a kötelező tartozékokat, aszerint, hogy mik az úticélként kiválasztott ország szabályai: minden országban változó, hogy melyek az előírt kötelező motoros tartozékok, amiknek hiányáért büntetést is kaphatunk. Így utazásunk előtt érdemes mindig az általunk célba vett országok szabályait átnézni. (Franciaországban például szondának is kell az autóban/motorban lennie.) Legyen nálunk fényvisszaverő mellény, illetve  mindenképpen szerezzünk be egy elakadásjelző háromszöget, ha eddig nem tettük volna!

 

 1. Tartsuk be a KRESZ-t: bár ez természetesen alapvető, azért célszerű kihangsúlyozni, hogy tartsuk be a KRESZ szabályait bel- és külföldön egyaránt, és ne lépjük túl a megengedett sebességhatárokat! Ha olyan tájakon utazunk, amit még nem szoktunk meg (kanyargós vagy hegyi utak), akkor különösen óvatosan és lassabban vezessünk.

 

 1. Legyünk óvatosak és figyeljünk az autósokra: számos esetben halljuk, hogy a balesetek nagy részét motorosok okozzák, de ez valójában nem igaz. Sok súlyos vagy halálos kimenetelű közlekedési baleset résztvevője (a legtöbbször áldozata) motoros, de ezeknek a baleseteknek a legtöbb esetben figyelmetlen autóvezetők az okozói. Az ilyen jellegű balesetek általában tavasszal szoktak előfordulni, ahogy a téli pihenő után hirtelen előkerülnek a motorok, a robogók, és megjelennek a közúti közlekedésben. Nem árt azonban nyáron sem elővigyázatosnak és előzékenynek maradni, hogy elkerüljük a balesetveszélyes helyzeteket.

 

 1. Minél kevesebb csomagot vigyünk magunkkal: a motor stabilitására érdemes extra figyelmet fordítani, így nagyon fontos, hogy a csomagok terheit egyenlően osszuk el. Érdemes csak a legszükségesebb dolgokat magunkkal vinni a kényelmes és biztonságos utazásunk érdekében. Jó szolgálatot tehetnek a motornyereg oldalára és a tankra rögzíthető táskák vagy dobozok, de figyeljünk az egyenlő súlyelosztásra és a stabil rögzítésre.

 

 1. Vigyünk magunkkal térképet: a legjobb élmény a motorozásban maga az utazás, így élvezzük ki minden pillanatát! A hagyományt, valamint az elhagyatottabb, kevésbé forgalmas utakat kedvelőknek hasznos lehet egy vízálló és szakadásmentes anyagból készült motoros térkép, ami akkor is segíthet a tájékozódásban, amikor a GPS koordináták hálózat hiányában cserbenhagynak. Természetesen mindig legyen nálunk navigációs eszköz vagy okostelefon is, hiszen amikor a legközelebbi benzinkutat, éttermet, kempinget vagy szállodát kell megtaláljuk, akkor nagy segítségünkre lehetnek.

 

Időjárás elleni védelem: 

Motorosként sokkal jobban ki vagyunk szolgáltatva az időjárásnak, mint más közlekedési eszközön, így az alábbiak segíthetnek, ha az időjárás megtréfálna bennünket:

 

 1. Mindig legyen nálunk egy esőruha, így ha elkap minket egy hirtelen vihar, vagy egész nap hidegben, állandó szitálásban utazunk, akkor jól fog jönni a váltóruha.

 

 1. Fontos, hogy mindig tökéletesen takaró védősisakot viseljünk, ami teljes védelmet nyújt a fejnek és az arcnak.

 

 1. Használjunk fényvédő és hidratáló krémet, így védhetjük magunkat az utazás során a naptól és a széltől egyaránt.

 

Biztosítás nélkül SOHA!

Végezetül pedig akár belföldre, akár külföldre indulunk motorral, mindenképp kössünk biztosítást! 

Biztosítási portálunkon utazása előtt pár perc alatt, akár otthonról, kényelmesen megkötheti utasbiztosítását.

Utasbiztosítás ONLINE, gyorsan | E-Utas.Hu

 

 

Utasbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze a webszervízzel rendelkező, így azonnali fedezetet nyújtó biztosítók utasbiztosítás ajánlatait, kösse meg az Önnek leginkább megfelelőt és utazzon gond nélkül.

pay-pass

Utasbiztosítás gyorsan,
4 egyszerű lépésben

Az utazás és az utazók alapadatainak megadása
Biztosítók ajánlatainak összehasonlítása
A megfelelő biztosítási ajánlat kiválasztása, a szerződés megkötéséhez szükséges további adatok megadása
Online díjfizetés és a biztosítási kötvény kiküldése e-mailben