Így készüljön hajós utazásra

Kössön utasbiztosítást hajós utazáshoz is!

Az utazás fő szezonja a nyár, de sokan indulnak pihenni ősszel vagy a téli hónapokban is. Az itthoni hűvösebb idő miatt sokakat vonzanak az egzotikus úti célok, köztük a nagy tenger- és óceánjáró hajók által nyújtott széles kínálat. Hajóval utazni mindig különleges élmény, de ahhoz, hogy kényelmes és pihentető is legyen, nem árt néhány dologra felkészülni, és az utazás során odafigyelni.

 

Mi az a tengeri betegség és mit tegyünk ellene? Az utazási-, vagy más néven tengeri betegség (kinetózis) nagyjából minden harmadik embert érint, és esetenként, például nagyobb hullámzás, vagy túl kanyargós országút esetén azoknál is megjelenhet, akik egyébként korábban még sohasem érezték rosszul magukat utazás során. Kiváltó oka a belsőfül egyensúlyi működésének zavara, melyet a test vagy a szem által érzékelt állandó, vagy túl monoton mozgás okoz. Ez kialakulhat bármilyen járművön, vagy akár egy vidámpark körhintáján, hullámvasúton, stb. A kinetózis valójában nem betegség, ezért nem gyógyítható, legfeljebb megelőzhető vagy szükség esetén kezelhető.

Ha tengeri betegségre számítunk,  érdemesebb kezdetben rövidebb, vagy több kikötői megállással színesített utak mellett döntenünk. Ne kísérletezzünk rögtön a leghosszabb hajóutakkal. Az utazási irodák kínálatában és az online foglalások terén is számos lehetőséggel találkozhatunk, ahol egy adott hajóút több kikötővárost is érint, így lehetőségünk nyílik egy kis városnézésre, miközben felfrissülhetünk.

Ha hajlamos a tengeri betegségre, az alábbiakat javasoljuk:

  • Helyezkedjen el a hajón úgy, hogy minél kevésbé mozogjon a hajótest (pl. a vízszint magasságában és a hajó hátsó részében).
  • Kerülje a bezártságot, töltsön minél több időt a friss levegőn.

Ha már kialakult a hajón a tengeri betegség, akkor bátran forduljunk a hajó személyzetéhez. Ők a legtöbb esetben egy olyan csuklópántot adnak, amely akupunktúrás pontot stimulálva csökkenti a tüneteket. Érdemes az utazás előtt konzultálni a háziorvosunkkal, hiszen létezik kifejezetten a tengeri betegséget enyhítő tabletta is.

 

Néhány jó tanács:

 

Legyünk mindig pontosak a hajóraszállásnál: a legfontosabb szabály, hogy mindig legyen nálunk óra vagy állítsunk be emlékeztetőt a telefonunkon, hogy mindig pontosak maradhassunk. Ha van egy kis időnk az adott kikötővárosban sétálni, akkor se feledkezzünk meg a megadott indulási időről. Így sok kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat. 

 

Praktikusan pakoljunk az utazásra: csak azt vigyük magunkkal, amire valóban szükségünk van, nem érdemes sok csomaggal nekivágni egy tenger- vagy óceánjáró útnak. A legtöbb hajó rendelkezik mosodai szolgáltatással, így felesleges túl sok ruhát magunkkal vinni. Ráadásul legtöbbször a kabinok is igencsak szűkösek.

 

Legyünk kedvesek a személyzettel: a hajós személyzet a legtöbb esetben 7 napból 6 napot végig dolgozik, hogy finom ételekkel szolgáljanak számunkra, rendezett, tiszta kabinokban pihenhessünk és szórakoztató legyen az utazásunk. Legyünk hát kedvesek és előzékenyek velük szemben.

 

A legkisebbek is élvezni fogják az utazást: számos tenger- és óceánjárón van bébiszitter-szolgáltatás, egyéb gyerekprogramok, valamint kifejezetten gyerekeknek fenntartott medence, így a család legkisebb tagjai is élvezni tudják a hajózás örömét. Járjunk utána, milyen lehetőségeket nyújt egy-egy tenger- vagy óceánjáró.

 

Legyünk tisztában a vízumkötelezettséggel: utazás előtt járjunk utána, hogy milyen városokban állunk meg és oda kell-e bármilyen beutazási engedély vagy vízum. Szentpéterváron például csak előre kiváltott vízummal, vagy a hajó által szervezett túrával lehet partra szállni, míg máshol -  például Tallinban – nyugodtan be lehet barangolni a belvárost egyénileg is.

 

Biztosítás nélkül ne induljon útnak: kössön nálunk percek alatt utasbiztosítást: https://e-utas.hu/calculation/utas-biztositas

 

Kellemes hajózást kívánunk!

 

 

Utasbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze a webszervízzel rendelkező, így azonnali fedezetet nyújtó biztosítók utasbiztosítás ajánlatait, kösse meg az Önnek leginkább megfelelőt és utazzon gond nélkül.

pay-pass

Utasbiztosítás gyorsan,
4 egyszerű lépésben

Az utazás és az utazók alapadatainak megadása
Biztosítók ajánlatainak összehasonlítása
A megfelelő biztosítási ajánlat kiválasztása, a szerződés megkötéséhez szükséges további adatok megadása
Online díjfizetés és a biztosítási kötvény kiküldése e-mailben