Utazás várandósan, avagy kismama a fedélzeten!

Utazásához mindig kössön utasbiztosítást!

Utazásnál mindig szempont a biztonság és a kényelem. Fokozottan igaz ez abban az esetben, ha kismamaként repülővel indulsz hosszabb útra. Felmerülhet a kérdés: lehet-e egyáltalán várandósan repülni? A válasz röviden: igen, de van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni!

 

Ha még sosem utaztál állapotosan, nem kell aggódnod, segítünk! Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan teheted kényelmessé és biztonságossá az utazást várandósan is!

 

A terhesség mindhárom trimeszterében engedélyezett az utazás, az első időszakban azonban fontos mérlegelni a „reggeli rosszullétek” gyakoriságát, amelyek sajnálatos módon, a kifejezés ellenére, gyakran nem csak reggel gyötrik a kismamákat.

 

Az orvosok szerint a második trimeszterben a legbiztonságosabb a légi közlekedés várandósság esetén. Ilyenkor már elmúlnak az első trimesztert általában jellemző gyötrő tünetek, megnő a leendő anyuka energiája, és a szülés időpontja is elég messze van még.

 

A harmadik trimeszter esetében a növekvő pocak miatt már kényelmetlenné válhat az utazás, kellemetlen lehet a hosszan tartó ülés, a biztonsági öv kötelező használata, valamint a rendszeres mosdóba járás.

 

Egy repülős utazás előtt minden esetben kérd ki orvosod véleményét. Kizáró ok lehet a magas vérnyomás, a terhesség során fellépő vércukorprobléma, vagy bármilyen egyéb komplikáció. Orvosod a növekvő trombózisveszélyre is felhívhatja a figyelmet. A terhesség egy olyan folyamat, mely során bármikor felléphet váratlan esemény, tehát érdemes a repülést megelőző vizsgálatokon minden várható eseményt átbeszélni a szakorvossal.

 

Amennyiben problémamentes a terhesség, alapvetően nincs akadálya a repülőre szállásnak.

 

  • A légitársaságok általában a terhesség 36. hetéig, ikerterhesség esetén a 32. hétig engedélyezik a kismama fedélzetre lépését, és sok esetben csak orvosi igazolással engedik felszállni a várandós utasokat. Érdeklődj az utazás előtt, és ha szükséges, szerezd be az orvosodtól az igazolást. Természetesen fontos kalkulálni a visszaút időpontjával is, tehát ha a határán vagy ezeknek a dátumoknak, akkor inkább ne utazz!

  • Amikor repülőjegyet foglalsz, próbálj meg olyan ülést választani, amely kényelmes, több lábteret kínál, és közel van a mosdóhoz.

  • A kényelmes ruha és cipő viselete segíthet a komfortérzet javításán.

  • Az út során állj fel rendszeresen a vérkeringés javítása érdekében, sétálj egy kicsit, és mozgasd meg a lábaidat, hogy elkerüld a lábdagadást és a vérrögök kialakulását.

  • Ne felejtsd el magaddal vinni az összes fontos dokumentumot, beleértve az orvosi iratokat, a terhességi vitaminokat és az esetlegesen szükséges gyógyszereket.

  • Igyál elegendő folyadékot az utazás során, hogy elkerüld a kiszáradást, erre érdemes külön figyelni a repülők száraz levegője miatt. Próbálj meg egészséges ételt fogyasztani, és kerüld el a túl sós vagy fűszeres ételeket, amelyek lábdagadást okozhatnak.

 

Az utazás várandósan kihívásokkal járhat, de megfelelő előkészületekkel nem kell lemondani róla. Ugyanakkor ne habozz segítséget kérni, szükség esetén.

 

Hogy az út minden szempontból nyugodtan teljen, fontos, hogy rendelkezz a megfelelő utasbiztosítással! Tanácsos tájékozódni az ajánlatok között, ugyanis a különböző társaságok különböző biztosítási feltételeket nyújtanak a kismamák részére. Kalkulátorunkkal könnyedén kiválaszthatod, melyikre van szükséged:

https://e-utas.hu/calculation/utas-biztositas

 

 

Utasbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze a webszervízzel rendelkező, így azonnali fedezetet nyújtó biztosítók utasbiztosítás ajánlatait, kösse meg az Önnek leginkább megfelelőt és utazzon gond nélkül.

pay-pass

Utasbiztosítás gyorsan,
4 egyszerű lépésben

Az utazás és az utazók alapadatainak megadása
Biztosítók ajánlatainak összehasonlítása
A megfelelő biztosítási ajánlat kiválasztása, a szerződés megkötéséhez szükséges további adatok megadása
Online díjfizetés és a biztosítási kötvény kiküldése e-mailben