Népszerű úti cél és törölköző-tilalom az olasz szigeten

Utazáshoz mindig kössön utasbiztosítást!

Szardínia egyre népszerűbb a turisták körében, ráadásul kék zónás területről beszélünk. De mit is jelent ez pontosan?

 

Kék zónáknak azokat a helyeket nevezzük, ahol a legtovább élnek az emberek. A 2000-es évek elején a National Geographic támogatásával és Dan Buettner vezetésével egy izgalmas kutatómunka kezdődött, melynek célja a világ azon helyeinek felkutatása volt, ahol a lakosságszámhoz képest a legtöbb 100 éven felüli ember él.

 

Az ilyen helyeket hívják kék zónának, amely a nevét onnan kapta, hogy az első ilyen területet a térképen kék tollal jelölték meg. Szardínia is benne van a listában, így nem kérdés, hogy a turisták is nagy szeretettel érkeznek erre a csodálatos helyre. 

 

Az olasz sziget híres a bámulatosan szép tengerpartjáról, a partvonala ősi homokpadokkal teli, beleértve a híres, rózsaszín homokos strandját is. A probléma csupán az, hogy a tömegturizmus egyáltalán nincs tekintettel a hely megóvására, a túl sok odaérkező vendég fokozatosan tönkreteszi a partokat.

 

A túlzott népszerűség további gondokkal is jár. Tökéletes példaként szolgál a Spiagga Rosa, vagyis a rózsaszín homokos tengerpart, amely naponta több ezer olyan turistát vonz, akik mind gyönyörködni szeretnének ebben a természeti szépségben. Nem véletlen, hogy ma már csak hajóról nézhetjük meg ezt a különlegességet. A partszakaszt még az 1990-es évek közepén lezárták, miután a helyi hatóságok észrevették, hogy a homok szó szerint kezd elfogyni, mert az oda látogatók tömegesen hordják haza azt szuvenírként.

 

A következő fontos intézkedés pedig idén történt: A rózsaszín partszakasztól nem messze található a Spiaggia del Cavaliere, ahol szintúgy belépési tilalmat rendeltek el. Az még kérdéses, hogy ez csak 2022-ben érvényes-e, de erre az évre biztosan lezárták ezt a partszakaszt is.

 

Amennyiben Szardíniára utazunk, mindenképp nézzünk utána, hogy melyik partszakaszra, milyen szabályok érvényesek. A La Maddalena félszigeten két strand is úgy döntött, hogy naponta csupán hatvan ember léphet be a területére. Számos egyéb strandnál is létszámhatárt vezettek be, míg mások időkorláttal működnek. A keleti parti Ogliastra Cala Biriola strandja dupla korlátozást vezetett be: itt nem csak a strandra belépők számát maximalizálták napi 300 főben, de a tartózkodási időt is megszabták: mindenki csupán két órát maradhat.

 

A legérdekesebb korlátozó intézkedés viszont talán az, hogy a nyugati parton lévő, híres La Pelosa strandon a létszámkorlát mellett még azt is meghatározták, hogy a strand területén nem lehet törölközőket vagy plédeket használni. Helyettük gyékényt kell a földre teríteni, mivel ahhoz kevesebb homokszem tapad, így kevésbé erodálódik a partszakasz.

A térség gyönyörű, valóban érdemes felfedezni, csak legyünk felkészültek.

 

Kellemes utazást kívánunk, és természetesen ne felejtsen el utasbiztosítást kötni indulás előtt, hogy a pihenését maximális biztonságban élvezhesse:

Utasbiztosítás ONLINE, gyorsan | E-Utas.Hu

 

 

Utasbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze a webszervízzel rendelkező, így azonnali fedezetet nyújtó biztosítók utasbiztosítás ajánlatait, kösse meg az Önnek leginkább megfelelőt és utazzon gond nélkül.

pay-pass

Utasbiztosítás gyorsan,
4 egyszerű lépésben

Az utazás és az utazók alapadatainak megadása
Biztosítók ajánlatainak összehasonlítása
A megfelelő biztosítási ajánlat kiválasztása, a szerződés megkötéséhez szükséges további adatok megadása
Online díjfizetés és a biztosítási kötvény kiküldése e-mailben