Mi a teendő, ha le kell mondani az utazást? - Fontos lépések és tanácsok

Utasbiztosítás útlemondási védelemmel

Nem kellemes, ha azzal találjuk szemben magunkat, hogy utazási terveinken valamilyen váratlan körülmény miatt változtatni kell. Fontos, hogy az utazás lemondása kapcsán - történjen az betegség, baleset, családi vagy munkahelyi okok miatt - tisztában legyünk a teendőkkel, hogy a lehető legkevesebb idegeskedéssel és anyagi veszteséggel ússzuk meg ezt a helyzetet. Cikkünk célja, hogy segítsen eligazodni egy ilyen szituációban, továbbá néhány tanáccsal segítse az utazás lemondásának folyamatát.

 

Nézzük, melyek ezek a fontos lépések és tanácsok:

 

  • Ellenőrizzük a lemondási/visszatérítési feltételeket: akár légitársaságról, szálláshelyről, utazási irodáról vagy autóbérlésről van szó, tekintsük át a foglalásunk lemondásának feltételeit. Néhány esetben a szolgáltatók rugalmasabb lemondási lehetőségeket biztosítanak, mások azonban szigorúbbak lehetnek. Célszerű már a foglaláskor olyan lehetőségeket keresni, amelyek kisebb lemondási díjat vagy teljes visszatérítést kínálnak.

 

  • Jelentsük be a lemondást időben: minél korábban értesítjük az adott szolgáltatót, annál nagyobb esélyünk van arra, hogy jobb kondíciókat kapjunk a lemondás kezelésére. Sokféle megoldás létezik: a szállást akár át is tehetjük egy másik időpontra (ha szerencsénk van, felár vagy kötbér nélkül is), esetleg orvosi igazolással vagy méltányossági kérelemmel visszakaphatjuk az előre befizetett összeget vagy annak egy részét.

 

  • Vegyünk sorra mindent: főleg, ha egyénileg terveztük az utazást, és a szállásokat és programokat saját magunk foglaltuk le. Győződjünk meg róla, hogy az összes foglalást töröltük-e, és értesítettük-e a szállodákat, a különféle programok vagy a túrák szervezőit az utazás lemondásáról.

 

  • Keressünk valakit magunk helyett: ha abba a helyzetbe kerültünk, hogy nincs lehetőség a befizetett út árának visszatérítésére, érdemes megpróbálkozni az út átruházásával, hátha találunk olyan rokont, barátot, munkatársat vagy ismerőst, aki el tud utazni helyettünk. A félreértések és kellemetlenségek elkerülése érdekében ebben az esetben is egyeztessünk a szolgáltatókkal arról, hogyan kezelik az ilyen típusú megoldásokat.   

 

  • Az utasbiztosítás jó megoldás: ha olyan biztosítást kötöttünk, amely tartalmaz útlemondási fedezetet, és megfelelően dokumentáljuk a lemondás okát, akkor jogosultak lehetünk kártérítésre vagy a költségeink megtérítésére. Az útlemondási biztosítás egyaránt köthető külföldi és belföldi szállásra, repülőjegyre, belépőjegyekre (kulturális programok, sportesemények), és védelmet nyújt a biztosított hozzátartozóinak, nevesített útitársainak is. Jó tudni, hogy egyes társaságoknál az útlemondási biztosítás az utasbiztosítástól függetlenül is megköthető.

 

Látható tehát, hogy egy ilyen váratlan helyzet nem teljesen reménytelen még akkor sem, ha nehéz szívvel, de le kell mondanunk az utazásról. Ha alaposan felkészülünk, és tisztában vagyunk a megfelelő lépésekkel, könnyebben kezelhetjük a  kialakult helyzetet, és nyugodtabban készülhetünk a következő utazásunkra.

 

Biztosítsd utazásod a váratlan események ellen! Gyorsan és egyszerűen, online, a nap 24 órájában köthető biztosítások:  https://e-utas.hu/calculation/utas-biztositas

 

 

Utasbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze a webszervízzel rendelkező, így azonnali fedezetet nyújtó biztosítók utasbiztosítás ajánlatait, kösse meg az Önnek leginkább megfelelőt és utazzon gond nélkül.

pay-pass

Utasbiztosítás gyorsan,
4 egyszerű lépésben

Az utazás és az utazók alapadatainak megadása
Biztosítók ajánlatainak összehasonlítása
A megfelelő biztosítási ajánlat kiválasztása, a szerződés megkötéséhez szükséges további adatok megadása
Online díjfizetés és a biztosítási kötvény kiküldése e-mailben