Melyik esetben fizet az utasbiztosítás, ha késik vagy ha törölték a járatod?

Utazásodhoz mindig köss utasbiztosítást!

2024. október 3., csütörtök

 

Az utóbbi időben egyre több menetrend szerinti repülőjárat késik, és nem ritka az sem, hogy törlik a járatokat. Ez amellett, hogy bosszantó, még nem várt költségekkel is járhat. A légitársaság ugyan köteles kártalanítani utasait a 3 órát meghaladó késés vagy járattörlés esetén, fontos azonban, hogy utasbiztosításunk is tartalmazzon fedezetet járattörlés és késés esetére. 

 

Az Európai Unióban rendelet szabályozza a légitársaságok kötelességeit járattörlés esetén. Ez alapján

 

  • a légitársaság köteles azonnal értesíteni az utasokat a járattörlésről, és tájékoztatást adni az alternatív megoldásokról. Az utasok választhatnak, hogy a légitársaság visszatéríti a jegy árát vagy eljuttat egy másik, hasonló útvonalon közlekedő járattal az úticélra.

  • Amennyiben az utasoknak várakozniuk kell a következő járatra, a légitársaság köteles gondoskodni az ellátásukról, beleértve az étkezést, frissítőket és szükség esetén a szállást is. Ugyanez vonatkozik 2 órát meghaladó járatkésés esetére is. Ilyenkor a légitársaságnak lehetővé kell tennie két ingyenes telefonhívást, e-mail-küldés lehetőségét, emellett éjszakai szállást és reptéri transzfert is a szállás és a repülőtér között.

  • Az utasok jogosultak lehetnek kártérítésre, amennyiben a járattörlésről 14 nappal a tervezett indulás előtt nem értesítették őket. A kártérítés összege 250 és 600 euró között változhat, a repülés távolságától függően. 1500 km vagy rövidebb útvonal esetén 250 euró, 1500 és 3500 km között 400 euró, 3500 km felett pedig 600 euró a kártérítés rendeletben megszabott összege.

 

Károsultként panaszoddal elsősorban a légitársasághoz fordulhatsz, és ha nem kapsz választ, vagy az nem elfogadható, akkor hatósági eljárást kezdeményezhetsz Budapest Főváros Kormányhivatalánál, vagy adott esetben az Európai Fogyasztói Központtól kérhetsz tájékoztatást és panaszkezelési segítséget. Nem árt tudni, hogy 5 óra várható indulási késés esetén az utas elállhat a további utazástól, és kérheti a jegyár visszatérítését, átfoglalási lehetőség azonban nem illeti meg.  A kártérítésre való jogosultság egy bizonyos határidőn belül lejár. Ez a határidő országonként változik (Magyarországon 5 év), illetve a légitársaság is meghatározhatja az Általános Szerződési és Szállítási Feltételekben.

 

Nem jár az utas részére kártalanítás, ha:

 

  • a menetrend szerinti indulási időpont előtt legalább két héttel tájékoztatták a járat törléséről;

  • az indulás menetrend szerinti időpontja előtt legkorábban két héttel és legkésőbb hét nappal tájékoztatták a járat törléséről és átfoglalást ajánlottak neki, ebben az esetben csak akkor nem jár kártérítés, ha a légitársaság olyan átfoglalást ajánlott fel, amivel lehetővé tette az utas számára a legfeljebb 2 órával korábbi indulást és az eredetihez képest legfeljebb 4 órás késéssel való érkezést;

  • az indulás menetrend szerinti időpontja előtti hét napon belül tájékoztatták a járat törléséről, és átfoglalást ajánlottak számára, ebben az esetben csak akkor nem jár kártérítés, ha a légitársaság olyan átfoglalást ajánlott fel, amivel lehetővé tette az utas számára a legfeljebb 1 órával korábbi indulást és az eredetihez képest legfeljebb 2 órás késéssel történő érkezést;

  • rendkívüli körülmény miatt történik késés vagy járattörlés.

 

Sérült vagy elveszett poggyász

 

Kártérítéshez a repülőtéren kell panaszbejelentő nyomtatványt kitölteni az elveszett vagy megrongálódott poggyász ügyében, amelyet haladéktalanul, de legkésőbb hét napon belül, írásban, az érintett légitársaságnak címezve kell megküldeni. 

 

Biztosítsd be magad utasbiztosítással

 

Utasbiztosítási kalkulátorunkkal megtalálhatod azokat a biztosításokat, amelyek repülős fedezetet is tartalmaznak (például légipoggyász késése, megrongálódása vagy elvesztése, járat késése vagy akár törlése esetén térítenek). Ezek akkor is fedezetet nyújthatnak a felmerülő költségeidre, ha a baj nem a légitársaság miatt következett be, illetve olyan szolgáltatást is nyújtanak, amire a légitársaság nem köteles.

 

Fontos áttekinteni a biztosítási feltételeket még az utazás előtt, mivel a fedezet terjedelme biztosítónként eltérhet. Habár utasbiztosítást közvetlenül az utazás napján is köthetsz, javasoljuk, ne hagyd az utolsó pillanatra! Használd utasbiztosítás kalkulátorunkat, hasonlítsd össze az ajánlatokat és válaszd az igényeidnek megfelelőt:

 

https://e-utas.hu/calculation/utas-biztositas

 

Problémamentes utazást kíván az E-Utas csapata!

 

 

Utasbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze a webszervízzel rendelkező, így azonnali fedezetet nyújtó biztosítók utasbiztosítás ajánlatait, kösse meg az Önnek leginkább megfelelőt és utazzon gond nélkül.

pay-pass

Utasbiztosítás gyorsan,
4 egyszerű lépésben

Az utazás és az utazók alapadatainak megadása
Biztosítók ajánlatainak összehasonlítása
A megfelelő biztosítási ajánlat kiválasztása, a szerződés megkötéséhez szükséges további adatok megadása
Online díjfizetés és a biztosítási kötvény kiküldése e-mailben