Kisállat a fedélzeten - repülős utazás a kedvenceinkkel

Kössön mindig utasbiztosítást!

Egy kisállat gazdájaként sokan családtagként tekintünk a kedvencünkre, így nem szívesen hagyjuk őt otthon vagy kisállat-panzióban, még akkor sem, ha nyaralni indulunk. Az autós utazásoknál viszonylag könnyen megoldható a szállítás, de mi a helyzet, ha távolabbi célt veszünk irányba, és repülőre kell ülnünk? 

 

Néhány hasznos tanács és információ, melyekre jó odafigyelni, mielőtt háziállatunkkal indulunk útnak:

 

  • Mivel egyes légitársaságok bizonyos országokba egyáltalán nem szállítanak állatokat, tanácsos még a repülőjegy megvétele előtt a társaságokat részletesen ellenőrizni, az aktuális szabályokat átolvasni, és csak ezután kiválasztani a megfelelőt, amelyik biztosan fogad kisállatot.  

 

  • Amennyiben a légitársaság vállalja a szállítást, az a legtöbb esetben csak kutyára és macskára vonatkozik, és az adott gép fedélzetén általában csak maximum kettő ugyanolyan fajtájú állat utazhat. Minden esetben érdemes a légitársasággal közvetlenül egyeztetni – főleg, ha madarat vagy bármilyen más állatot szeretnénk magunkkal vinni -, hogy ne érjen bennünket kellemetlen meglepetés.

 

  • Az utastérben csak meghatározott méretű állatok utazhatnak (PETC), és ebben az esetben, valamint poggyászteres utaztatáskor (AVIH) is szigorú előírásoknak kell megfelelni mind a szállítóeszköz méretére, anyagára és elhelyezésére vonatkozóan, mind a szállított állat súlyát tekintve.

 

A megfelelő légitársaság kiválasztásán túl az alábbiakkal is érdemes számolni kisállatunk védelme érdekében:  

 

Egészségügyi követelmények: győződjünk meg róla, hogy kedvencünk rendelkezik az összes szükséges oltással és egészségügyi dokumentummal, melyet a célország előír. Néhány ország követelményei között szerepel a frissített oltás megléte, valamint az is, hogy ezek beadása után hány napnak kell eltelnie a belépéshez. Kérjük állatorvosunk segítségét a megfelelő vizsgálatok és kezelések elvégzéshez, az igazolások kiadásához.

 

Állatútlevél: ha kisállatunkkal át akarjuk lépni az országhatárt – tekintet nélkül arra, hogy uniós, vagy harmadik országba kívánunk utazni -, szükségünk lesz az egységes Európai Uniós Állatútlevél kiváltására, ami csak beültetett mikrochip-pel és hatályos veszettség elleni védőoltással együtt érvényes. Ha e nélkül kívánjuk a kisállatunkat átvinni a határon vagy felvinni egy repülőgép fedélzetére, az nem csak az utazásunkat hiúsíthatja meg, de eljárást is indíthatnak a hatóságok az ügyben.

 

Szállítódoboz vagy hordozó: minden légitársaság előírja, hogy a kisállatokat külön szállítódobozban vagy zárt hordozóban kell utaztatni. Ellenőrizzük a kiválasztott légitársaság weboldalát a speciális követelményekkel kapcsolatban, és válasszunk egy megfelelő méretű, biztonságos és kényelmes szállító eszközt kedvencünk számára. 

 

Előkészületek: gondoskodjunk arról, hogy kedvencünk megfelelően fel​ legyen ​készítve az utazásra. Szánjunk időt arra, hogy megszokja a szállítódobozt vagy hordozót, és ​tegyük ​kényelmessé, megszokottá számára ezt az elhelyezést.  

 

Az emberekhez hasonlóan az állatok is eltérően reagálnak az utazásra, egyesekre semmilyen hatással nincs, másokat megviselhet. Érdemes gazdiként lelkileg is felkészülni - már amennyire lehetséges -, hogy kedvencünk számára esetleg megterhelő lehet a szokatlan helyzet, főleg, mivel az előírások szerint az út alatt nem vehetjük ki a szállító eszközből az állatot, és így nehezebb lehet a megnyugtatása is.

 

Ne feledkezzünk meg továbbá arról sem, hogy úgy, ahogy saját magunkra is érdemes utasbiztosítást kötni, úgy a kedvencünk esetében is van lehetőségünk kiegészítő biztosítást kötni! 

 

Utasbiztosítás online díjkalkuláció és szerződéskötés kényelmesen, azonnal, akár indulás előtt közvetlen:

https://e-utas.hu/calculation/utas-biztositas

 

Balesetmentes utazást és kellemes kikapcsolódást kívánunk!

 

 

Utasbiztosítás kalkulátor

Hasonlítsa össze a webszervízzel rendelkező, így azonnali fedezetet nyújtó biztosítók utasbiztosítás ajánlatait, kösse meg az Önnek leginkább megfelelőt és utazzon gond nélkül.

pay-pass

Utasbiztosítás gyorsan,
4 egyszerű lépésben

Az utazás és az utazók alapadatainak megadása
Biztosítók ajánlatainak összehasonlítása
A megfelelő biztosítási ajánlat kiválasztása, a szerződés megkötéséhez szükséges további adatok megadása
Online díjfizetés és a biztosítási kötvény kiküldése e-mailben